Apro, der bl.a. arbejder med installation og service af vindmøller, fik uventet stort udbytte af deltagelse i seminar i Herning med fokus på offshore vindmuligheder i England.
Seminar gav blod på tanden Apro var blandt de mere end 40 danske deltagere, da Enterprise Europe Network i samarbejde med Dansk Eksportforening (Danish Wind Energy Group) indbød til seminar om off shore vindmuligheder i England i slutningen af februar 2010 i Herning. Blandt indlægsholderne var den engelske søsterorganisation i Enterprise Europe Network Targeting Innovation og deres lokale samarbejdspartner Team Humber Marine Alliance.
De to engelske organisationer gav et indblik i de store engelske off shore vindparker undervejs, og deltagerne spidsede ører, da realiteterne begyndte at rulle hen over lærredet. Frem til 2020 investeres der fra engelsk side milliarder i opførelsen af fl ere tusinde havvindmøller, og det giver naturligvis også muligheder for danske virksomheder.
- Da jeg i februar 2010 kørte fra Grenaa til Herning for at deltage i et seminar, drømte jeg ikke om, at vi allerede et halvt år senere dels ville have tjent et ganske pænt beløb og dels have skabt 20 nye danske arbejdspladser, siger udviklingschef i Apro, Morten Basse Jensen, som indledning på samtalen om Apros resultater efter at have deltaget i seminaret.
Interessen for at tale med repræsentanterne fra de to engelske organisationer efter seminaret var stor. Apro var hurtig til at gribe englændernes tilbud om individuel assistance til etablering af samarbejde med engelske virksomheder, og efterfølgende arrangerede englænderne en tre-dages tur for Apro.
- På de tre dage nåede vi at afholde møder med 10 virksomheder og offentlige institutioner. Efterfølgende fortsatte vi dialogen med den engelske virksomhed Cosalt, som var interesserede i at komme ind på vindmøllemarkedet via de kompetencer, som vi besidder, fortæller Morten Basse Jensen.
I løbet af tre måneder var aftalen på plads. Cosalt og Apro udviklede et joint venture, hvor Cosalt betalte for de kompetencer og forretninger, som Apro kunne tilføre det fælles selskab. Et joint venture, som efterfølgende viste sig at være en ganske god forretning for Apro. Efterfølgende har det engelske selskab ansat 30 medarbejdere, hvoraf de 10 er englændere, og de 20 er danskere. Om de videre perspektiver siger Morten Basse Jensen:
- I 2011 forventer vi at ansætte yderligere 40-50 medarbejdere. Det samme forventer vi i 2012, således at vi om et par år når op på 150-200 medarbejdere i det engelske selskab. En stor del af disse vil være danskere.
Morten Basse Jensen runder af med at glæde sig over, at han i februar kørte turen til Herning for at deltage i seminaret.
Visionerne for det fælles engelske selskab er at internationalisere det, således at kompetencerne kan anvendes ved opførelse og senere servicering af havvindmøller også andre steder i verden. Cosalt har et vidt forgrenet netværk af kunder og kontakter samt en solid finansiel basis. Kombineret med de kompetencer, som Apro besidder, giver det et godt grundlag for at udvikle interessante, internationale kunderelationer.
- - -
Fakta Apro ApS
Apro ApS er beliggende i Grenaa og tilbyder teknisk assistance ved opførelse og vedligeholdelse af havvindmøller.
UA-39480930-1