Centres of Excellence
Excellent og grænseløs uddannelse
Centres of Excellence på Herningsholm Erhvervsskole har igangsat et samarbejde med engelske Business & Education South Yorkshire, der indebærer udenlandske praktikophold for elever/lærlinge. Kontakten og samarbejdet kom i stand med hjælp fra bl.a. Enterprise Europe Network.
Kristian Hjørnholm, projektleder for Centres of Excellence på Herningsholm Erhvervsskole (Foto: Herningsholm Erhvervsskole)
Seks kommende industriteknikere fra Centres of Excellence på Herningsholm Erhvervsskole var i efteråret 2012 på tre ugers undervisnings- og praktikophold på metalvirksomheder i og omkring engelske Sheffield.
Styrke og udfordre kompetencer
- Ophold på udenlandske uddannelser og virksomheder som en del af erhvervsuddannelsen, udfordrer og styrker vores elevers faglige og sociale kompetencer. Det giver eleverne en forsmag på den internationale virkelighed, som dansk industri i høj grad er en del af. Den internationale dimension giver en personlig ballast til eleverne, og det bidrager positivt til at gøre vores uddannelser mere attraktive blandt de unge. Industrien efterspørger højtkvalificeret arbejdskraft, og ophold i udlandet er et af de elementer, der kan bidrage hertil, fortæller Kristian Hjørnholm, projektleder for Centres of Excellence på Herningsholm Erhvervsskole.
Aktivt netværk
Kristian Hjørnholm var blandt deltagerne, da DAMRC i samarbejde med Enterprise Europe Network i foråret 2011 arrangerede en tur til Sheffield-området. Turen havde fokus på indblik i områdets succes med at udvikle og styrke fremstillingsindustrien og målrette forskning via et tæt samarbejde mellem virksomheder og forskning. På turen mødte Kristian Hjørnholm engelske Tim Barraclough fra den engelske del af Enterprise Europe Network.
Da muligheden for udenlandske praktikophold opstod, tog Kristian Hjørnholm kontakt til Tim Barraclough, som udpegede og satte Kristian i kontakt med Business Education South Yorkshire, som har stor erfaring med at arrangere praktikophold for udenlandske elever og lærlinge. Efterfølgende blev der arrangeret et besøg hos Business Education South Yorkshire, som satte processen på skinner.
- DAMRC og Enterprise Europe Networks aktiviteter og kontakter har både givet os adgang til de rigtige kontakter og gjort processen fra idé til handling meget smidig, fortæller Kristian Hjørnholm.
UK-DK United
Udvekslingen af lærlinge er langt fra det eneste eller sidste eksempel på samarbejde mellem Danmark og det midtengelske område.
- Vi har opbygget et meget tæt samarbejde med vores engelske kolleger i Enterprise Europe Network, både inden for uddannelse, forskning og industri, som vi gennemfører i samarbejde med en række danske organisationer og virksomheder, fortæller Thomas C. Andersen fra Enterprise Europe Networks kontor i Herning og fortsætter:
- I tre omgange har danske virksomheder deltaget i ture til England med fokus på industri og vindenergi. Vi har haft besøg af englændere for at give et indblik i den store engelske satsning på offshore vind. I december 2012 havde vi besøg af en engelsk delegation med fokus på danske erfaringer med uddannelse og videreuddannelse inden for vindindustrien, og i løbet af 2013 planlægges et besøg i Danmark med deltagelse af engelske virksomheder på udkig efter danske samarbejdspartnere inden for vindindustrien.
300 procents effektivisering
Selv store engelske virksomheder med den nyeste maskinpark kan lære noget af unge, kommende danske industriteknikere. En af de danske deltagere i Sheffield formåede at effektivisere bearbejdningstiden på et emne med imponerede 300%, hvilket fik den engelske virksomhed til at tilbyde et job.
Udveksling fortsætter
Praktikopholdet i efteråret 2012 var det første i en række udvekslinger mellem England og Danmark. I 2013 sendes endnu en håndfuld danske industriteknikerelever til Sheffield-området, og et tilsvarende antal engelske elever kommer til Danmark. Udvekslingen er delvist finansieret af EUs ”Leonardo”-program, målrettet udvikling af og udveksling mellem erhvervsuddannelser på tværs af grænser.
Fakta Centres of Excellence
Centres of Excellence er to stærke fagligt funderede centre, oprettet af Industriens Fond i samarbejde med Dansk Industri. Centrene er erhvervsskoler, hvor dygtige elever fra hele landet på udvalgte erhvervsuddannelser kan modtage undervisning på højeste niveau og på industrirelevant udstyr. I vest er Centres of Excellence et samarbejde mellem Herningsholm Erhvervsskole og Mercantec i Viborg, i øst mellem TEC og Københavns Tekniske Skole.
Akut hjælp holdt produktionen i gang
En hurtig rundspørge i Enterprise Europe Network blev redningen af produktionen af en populær produkttype i Søren Lund Møbler A/S’ produktlinje, da den danske møbelvirksomhed pludselig stod uden leverandør af en særlig komponent.
Nyskabelse af medieindhold med følelsesmæssig indsigt i målgruppen
Spænding, glæde, sorg, frygt, kedsomhed...vi kan føle mange ting, når vi ser en video. Tænk, hvis medie- og underholdningsvirksomheder kunne skabe og tilpasse indhold baseret på seernes følelsesmæssige reaktioner? Det er allerede en realitet takket være t
Fiskeopdræt i recirkulerende akvakultursystemer skal optimeres
At alliere sig med erhvervsfremmesystemet kan for mange SMVer bl.a. betyde en masse sparet tid og være afgørende for succes. Det har EWA Sensors ApS i Silkeborg erfaret. Gennem Enterprise Europe Network har de fundet en vigtig projektpartner.
Aalborg Idrætsgymnastik henter inspiration i udlandet
Med hjælp fra Enterprise Europe Network har Aalborg Idrætsgymnastik fået Erasmus+ mobilitetsmidler, som de kan bruge til at sende trænere til udlandet for at få inspiration og nye kompetencer med hjem til foreningen.