Nortech Solutions ApS

650.000 kg plast genbrugt til øltransport

Flere tusind grønne paller sendes hver måned til Systembolaget i Sverige, og det har danske Nortech Solutions nu modtaget en anerkendt europæisk erhvervspris for. Virksomhedens adm. direktør, Jeppe Mølvadgaard, kalder på flere innovative og grønne løsninger fra europæiske virksomheder.

Fra venstre: Anders Skeem, Food & Bio Cluster Denmark, Jeppe Mølvadgaard, Nortech Solutions, Patrik Luxemburk, Stabilplastik, Jiri Vavrinek, Technology Centre CAS og Jan Suchopar, Stabilplastik (foto: Food & Bio Cluster Denmark).
PRESSEMEDDELELSE FRA ENTERPRISE EUROPE NETWORK

650.000 kilo. 

Så meget plastaffald er blevet til paller, som Nortech Solutions siden 2020 har sendt over Øresundsbroen og ud til den svenske detailhandel. Over 2000 paller hver måned.

Sammen med den tjekkiske virksomhed Stabilplastik har Nortech Solutions skabt det, som den kalder “grønne paller”. Pallerne består af 100 pct. genanvendt plastaffald som alternativ til den traditionelle europalle i træ. Og det har virksomheden netop vundet den anerkendte ‘Enterprise Europe Network Award’ for den 17. november 2023. 

I 2020 indgik Nortech Solutions et samarbejde med Svenska Retursystem, der leverer cirkulære løsninger til distribution af fødevarer til den svenske dagligvarehandel. Nortech Solutions’ grønne paller bruges især til transport af øl og spiritus fra bryggerier til Systembolaget.

En grøn palle består udelukkende af affaldsplast, hvoraf 30 pct. af affaldet stammer fra bryggerierne og resten er indsamlet i danske og europæiske kommuner. Det er cirkulær økonomi, når det er bedst, mener administrerende direktør for Nortech Solutions, Jeppe Mølvadgaard: 

- Vores grønne paller er lavet af 100 pct. affaldsplast. Og det er et af de mest bæredygtige og cirkulære produkter, der nogensinde er produceret til Svenska Retursystem, som også har været med til at designe vores produkt. Pallerne kan genbruges igen og igen, og slider dermed ikke miljøet op. Desuden har bryggeribranchen nogle af de højeste kvalitetskrav, vi ser inden for industriel logistik, og det er vi stolte af at kunne leve op til. Og produktet rummer et kæmpe grønt og forretningsmæssigt potentiale, som vi arbejder på at realisere.

Cirkulerende paller skal inspirere andre EU-lande

Nortech Solutions er den eneste virksomhed i Europa, som laver genbrugspaller i affaldsplast. Og når pallerne er nået til Sverige, fungerer systemet således, at bryggerierne lejer pallerne hos Svenska Retursystem, hvorefter pallerne fyldes med drikkevarer og cirkulerer mellem bryggerierne, Svenska Retursystem og Systembolaget. 

Projektet, der tidligere har fået anerkendelse fra EU-kommissær for miljø Virginijus Sinkevicius og den svenske miljøminister Romina Pourmokhta, har nu vundet den EU-baserede erhvervspris “Enterprise Europe Network Award” i kategorien “inspirerende kunderejse”. Prisen gives til små og mellemstore virksomheder, der har markeret sig inden for bl.a. bæredygtig innovation på det indre marked. I år fandt prisoverrækkelsen sted i Bilbao, Spanien. 

Jeppe Mølvadgaard oplever stor europæisk interesse for de grønne paller, fortæller han:

- Vi ser stigende fokus på bæredygtighed blandt europæiske og danske virksomheder. Mange virksomheder og potentielle partnere er interesserede i vores produkt, især på grund af samspillet mellem forretning og bæredygtighed. I dag sender vi 2000 grønne paller til Sverige hver måned, men potentialet er meget større.

- Det er en stor ære at modtage denne anerkendelse for vores arbejde med innovative løsninger. Forhåbentlig kan vi inspirere andre virksomheder til at tænke kreativt i den grønne omstilling, og så skal Enterprise Europe Network bare fortsætte det gode arbejde med at hjælpe virksomheder til at arbejde grønnere og smartere, for så er der håb for Europas grønne omstilling.

Grøn vækst efter samarbejde skabt gennem Enterprise Europe Network

Nortech Solutions oplever vækst på både omsætning og antal medarbejdere efter projektet, men var ikke nået dertil uden et europæisk samarbejde.

De cirkulære paller er realiseret i tæt partnerskab med den tjekkiske virksomhed Stabilplastik, som producerer pallerne ud af plastaffald. Ifølge Patrik Luxemburk, Chief Business Officer i Stabilplastik, kom det strategiske samarbejde kun i stand, fordi Enterprise Europe Network skabte kontakten mellem de to partnere:

- Det her projekt kan vi særligt takke Enterprise Europe Network for. Det kræver nemlig en stærk sparringspartner med forståelse for det internationale marked at omsætte en god idé til virkelighed. Og så er vi selvfølgelig glade for, at vi kan levere et produkt, som skaber en reel værdi, både økonomisk og bæredygtigt.

Food & Bio Cluster Denmark, der er mangeårig partner i Enterprise Europe Network, hjalp Nortech Solutions, som er tidligere lejer i Food & Bio Cluster Denmarks inkubationsmiljø i Aarhus, i gang med at finde partnere igennem Enterprise Europe Network. 

Anders SkeemInternational Manager hos Food & Bio Cluster Denmark, fortæller: 

- Det har været fantastisk at følge og understøtte projektet, som startede med, at vi viste Nortech Solutions de muligheder, som Enterprise Europe Network giver for at finde nye forretningsmuligheder. Og derfra var det en fornøjelse at opleve, hvor grundigt de to parter gik til værks for at udnytte det, som viste sig var en både spændende og lukrativ mulighed.

Jakub BoratynskiDirector for Networks & Governance, Directorate General for Internal Market, Industry, Entrepreneurship and SMEs, Europakomissionen, udtaler: 

- Prisen her er et fremragende eksempel på, hvordan virksomheder med hjælp fra Enterprise Europe Network kan udnytte det indre markeds fordele og bidrage til et grønnere Europa. De seneste 30 år har det indre marked forenklet hverdagen for både borgere og virksomheder samt understøttet jobskabelse og økonomisk vækst. Netværket er derfor en afgørende partner i håndteringen af de udfordringer, man som europæisk og international virksomhed støder ind i. Vi er stolte af vores medlemmers dedikation, og vi vil fortsat arbejde for at hjælpe endnu flere virksomheder i mål med deres ambitioner og innovative idéer.

Jean-David MALODirector of the European Innovation Council and SMEs Executive Agency (EISMEA), siger: 

- Gennem 15 år har Enterprise Europe Network støttet små og mellemstore europæiske virksomheder, så de kunne vokse hurtigere. Det er sket gennem individuel støtte og rådgivning, kommercielle samarbejder og adgang til finansiering og generelt at udnytte de mange muligheder i det indre marked. Prisuddelingen fremhæver toppen af isbjerget af de fire millioner virksomheder, som har fået støtte siden netværkets fødsel, og det er dejligt at fejre og anerkende de mange succeser blandt iværksættere og SMVer, som har fået gavn af netværket.

 

Fakta

Den grønne palle

  • Den Grønne Palle har 77% mindre aftryk sammenlignet med træpaller, ifølge en livscyklusvurdering (LCA) foretaget af University of Chemistry and Technology i Prag. 
  • Fremstillingsprocessen genanvender op til 4 millioner kilo plastaffald årligt med en 100% affaldsfri proces. 
  • Indtil nu har Nortech Solutions leveret 36.000 grønne paller ud af en samlet ordre på 160.000 enheder, der skal leveres inden for de næste fem år. 

Nortech Solutions i medierne

Fakta Nortech Solutions ApS

Nortech Solutions ApS arbejder med produkter og udstyr, der styrker kundernes position i forhold til den grønne omstilling, og i forhold til automation og effektivisering.

Læs mere her

Skal vi tage en uforpligtende snak?

Aalborg Idrætsgymnastik henter inspiration i udlandet

Aalborg Idrætsgymnastik henter inspiration i udlandet

Med hjælp fra Enterprise Europe Network har Aalborg Idrætsgymnastik fået Erasmus+ mobilitetsmidler, som de kan bruge til at sende trænere til udlandet for at få inspiration og nye kompetencer med hjem til foreningen.

650.000 kg plast genbrugt til øltransport

650.000 kg plast genbrugt til øltransport

Flere tusind grønne paller sendes hver måned til Systembolaget i Sverige, og det har danske Nortech Solutions nu modtaget en anerkendt europæisk erhvervspris for. Adm. direktør, Jeppe Mølvadgaard, kalder på flere innovative og grønne løsninger.