Rubidan

Nordisk edu-tainment kan styrke børns indlæringsevner

Den danske virksomhed Rubidan har udviklet en ny form for læringsmateriale til børn – skakkort - som både kan træne børn i skak og samtidig forbedre deres hukommelse og indlæring. Virksomheden har fået hjælp af Enterprise Europe Network til at finde en producent i Sverige og er nu i gang med at sælge deres skakkort i hele Norden.

Fra venstre ses Ejner Borgbjerg, Olga Batrakova, Louise Fredericia og Arne Matthiesen fra Rubidan (Fotos: Rubidan)

Ifølge ny forskning er målrettet træning af arbejdshukommelsen en sikker vej til, at børn klarer sig bedre i skolen. En effektiv metode er skoleskak, fordi barnet omgående mærker konsekvensen af ikke at koncentrere sig. Når børn koncentrerer sig om at spille et spil skak eller spille på et musikinstrument, er de ikke bare i gang med en sjov fritidsinteresse. De er samtidig i gang med at træne arbejdshukommelsen større og dermed øge deres chancer for at klare sig godt i skolefag som matematik.

Bilkort, bare med skak

Mange kender de såkaldte ”bilkort” fra deres barndom - denne type spillekort kaldes ”Trump Cards”. På hvert spillekort står der en række informationer - på bilkort kan det fx være acceleration, hastighed, motorstørrelse etc. Man spiller ved at nævne den information, som, man mener, er stærkest for dette kort, og har man ret, vinder man modstanderens kort. Trump Cards findes i mange afskygninger med biler, traktorer etc.

Louise Fredericia, medindehaver af Rubidan, har undervist i skoleskak i mange år og kunne se muligheden for at kombinere leg med læring gennem anvendelse af Trump Cards. Derfor udviklede Rubidan et spil med skakkort, hvor de bruger ”skakstillinger”. Hvert kort illustrerer således en skakstilling fra et kendt skakparti. Kortet indeholder seks informationer, som er det, man konkurrerer på med de øvrige spillere, som fx skakspilleren, trækket, kvaliteten, sikkerhed osv.

At spille skakkort kan gøres på flere niveauer. Det kan spilles som almindelige Trump Cards med indstillinger på, hvor sikker en stilling er, hvor aggressiv et træk er m.m. De mere erfarne spillere kan lære at aflæse en stilling og forstå, hvad der er vigtigt, når man vurderer positionen.

Læring med skakkort

Selve læringsdelen i spillet ligger i, at en skakunderviser taler om stillingen og forklarer, hvorfor værdierne er, som de er. Eleverne kan derefter prøve at sætte selvsamme spil op på et skakbræt og spille - og derudfra se, om værdien passer.

Det er partier fra skakdyste med berømte skakspillere, der bruges på kortene, så man lærer samtidig noget om de berømte spillere, når man bruger kortene. Spillet kan samtidig kobles med Rubidans hjemmeside (www.rubidan.com/games), hvor en række berømte skakpartier er beskrevet og kan bruges til at øve med. Deres produkt er således ekstra stærkt, fordi det kombinerer kendte Grandmaster-spil med viden, man kan opnå gennem Trump Cards-kortene.

Fra produktion til salg i Norden

Udfordringen for Rubidan var at finde en producent, der kunne producere kortene i en tilstrækkelig høj kvalitet og til en fornuftig pris.

- Oprindeligt havde vi fat i flere kinesiske virksomheder, som vi fandt via Alibaba-hjemmesiden, men problemet var, at de alle kun kunne producere flere tusinde styks ad gangen, og kommunikation var altid et problem, fortæller Louise Fredericia.

Via Væksthus Hovedstadsregionen blev de sat i kontakt med Enterprise Europe Network, som er specialiseret i sourcing af produktion i udlandet. Enterprise Europe Network fandt hurtigt en mulig producent i Sverige, som var meget interesseret i at producere kortene.

- Vi blev sat i kontakt med svenske Offason AB, som er en veletableret producent af spillekort. De har en ret moderne fuldautomatisk produktion, og mødet med dem har været positivt fra start. Vi forstod hinanden med det samme, forklarer Louise Fredericia.

Nu hvor de har en producent i Sverige, er Rubidan i gang med at sælge kortene via boghandler, skakklubber og legetøjsbutikker i Norden. Der er en stor interesse for skak i mange lande i Norden, og det giver god anledning til at fokusere på bl.a. Norge og Island først.

Forsiden på kortene er fra den regerende norske verdensmester Carlsens parti mod Kajakin, hvor Carlsen ofrede sin dronning for ”mat” og derved beholdt sin VM-titel. 

 

Fakta Rubidan

Rubidan er en mindre virksomhed, hjemmehørende i København og etableret af fire skakengagerede personer i 2015.

 

Aalborg Idrætsgymnastik henter inspiration i udlandet

Aalborg Idrætsgymnastik henter inspiration i udlandet

Med hjælp fra Enterprise Europe Network har Aalborg Idrætsgymnastik fået Erasmus+ mobilitetsmidler, som de kan bruge til at sende trænere til udlandet for at få inspiration og nye kompetencer med hjem til foreningen.