TEGnology ApS

TEGnology ApS vinder international pris

Enterprise Europe Network-kontakt resulterede i, at TEGnology ApS, en teknologibaseret start-up virksomhed, deltog i international innovationskonkurrence og vandt.

Flemming Bjørn Hansen, direktør i TEGnology ApS. Foto:TEGnology ApS

Konkurrencen var udskrevet af Network of Automotive Excellence, som består af fabrikanter inden for fly-, tog- og bilindustrien. TEGnologys nye teknologi vurderes til at have et stort potentiale inden for bilindustrien, hvor brændstoføkonomien kan forbedres med 10%.

Innovativ entrepeneur og vidensamarbejde

Flemming Bjørn Hansen, direktør i Dansk Varmekabel, havde i flere år produceret elektriske gulvvarmesystemer, men fik pludselig en idé om at konvertere varme til strøm. Grundig research førte til nøglekompetencer placeret i forskergrupper på Aarhus og Aalborg Universitet. En sjælden direkte tilgang til forskerverdenen blev startskuddet til spin-off virksomheden TEGnology ApS, der med base i Hedensted i dag udvikler termoelektriske moduler baseret på nye energimaterialer udviklet på Aarhus Universitet. Termoelektriske moduler er ikke en ny teknologi, men de nyudviklede materialer er mere miljøvenlige, effektive og endda billigere end tidligere kendte energimaterialer. Netop dette gør teknologien interessant for bilindustrien, som altid har fokus på pris og effektivitet.

Søgte kontakter hos tysk bilindustri

For knap to år siden, på et tidligt stadie i forretningsplanen for TEGnology ApS, henvendte Flemming B. Hansen sig til Enterprise Europe Network for at finde potentielle slutbrugere af de nye termoelektriske moduler, de var i gang med at udvikle. I tæt dialog med en konsulent fra Enterprise Europe Network blev en skarp samarbejdssøgning formuleret. Formålet var dels at finde kontakter til bilindustrien samt undersøge andre mulige anvendelsesområder. I løbet af et halv års tid fik de en række interessante henvendelser, som bekræftede potentialet. Sideløbende med samarbejdssøgningen via netværkets traditionelle kanaler blev flere af netværkets kontorer involveret i Network of Automotive Excelllence’s innovationskonkurrence, en konkurrence som matchede TEGnology ApS’ teknologi og målgruppe helt perfekt.

Greb chancen og vandt

Efter opfordring fra Enterprise Europe Network indsendte TEGnology ApS teknologien til innovationskonkurrencen alene for den vej igennem at initiere kontakt til bilindustrien. Alle indkomne løsninger blev vurderet af en international jury bestående af bl.a. VW, Audi, BMW, Porsche, Bombardier, Siemens, Opel m.fl. TEGnology ApS kom gennem nåleøjet og vandt i kategorien “Powertrain and electrification” og blev fejret på NoAEs årlige projektdag/konference i april 2012, hvor innovationscheferne fra juryen og andre væsentlige spillere fra den internationale fly-, tog- og bilindustri deltog.

- Jeg må sige, at mine forventninger til konkurrencen alene var at få mulighed for at få et netværk og kontakter ind i automobilindustrien, idet vi med vort kommende produkt gerne vil i dialog med de mange aktører, der er i Tyskland og andre steder i verden. Med vor innovationspris forventer jeg, at vi til fulde får indfriet vore forventninger, udtaler Flemming B. Hansen, TEGnology ApS.

Fakta TEGnology ApS

TEGnology ApS udvikler og fremstiller termoelektriske moduler, der kan omdanne spildvarme fra eksempelvis en forbrændingsmotor til strøm, hvormed brændstoføkonomien kan optimeres. De nye termoelektriske moduler fra TEGnology A/S er baseret på en ny materialesammensætning af billigere og mere miljøvenlige materialer end tidligere, samtidig med at effektiviteten øges. Både BMW og VW har tidligere arbejdet med termoelektriske generatorer.

Læs mere her

Aalborg Idrætsgymnastik henter inspiration i udlandet

Aalborg Idrætsgymnastik henter inspiration i udlandet

Med hjælp fra Enterprise Europe Network har Aalborg Idrætsgymnastik fået Erasmus+ mobilitetsmidler, som de kan bruge til at sende trænere til udlandet for at få inspiration og nye kompetencer med hjem til foreningen.

650.000 kg plast genbrugt til øltransport

650.000 kg plast genbrugt til øltransport

Flere tusind grønne paller sendes hver måned til Systembolaget i Sverige, og det har danske Nortech Solutions nu modtaget en anerkendt europæisk erhvervspris for. Adm. direktør, Jeppe Mølvadgaard, kalder på flere innovative og grønne løsninger.