UCN

Udlandet er kommet tættere på UCN via Erasmus for Young Entrepreneurs

Professionshøjskolen UCN er med hjælp fra Enterprise Europe Network blevet en del af Erasmus for Young Entrepreneurs-programmet Columbus 10, som er et europæisk udvekslingsprogram for unge iværksættere. Enterprise Europe Network var bl.a. med til at så frøet omkring UCNs deltagelse i konsortiet, som nu har givet danske iværksættere mulighed for at rejse ud i verden med deres virksomhed og få ny viden med hjem.

Foto: Brooke Cagle by Unsplash

Aktiviteterne i Erasmus for Young Entrepreneurs-programmet, som er støttet af EU, er fokuserede på transnational udveksling af viden og forretningsmuligheder, hvor nye iværksættere får mulighed for at tilbringe en periode på op til seks måneder hos erfarne iværksættere i andre lande, der også deltager i programmet. I den forbindelse får de erfarne iværksættere også mulighed for at samarbejde med udenlandske partnere og få nye perspektiver på deres virksomhed.

Løbende samarbejde

Enterprise Europe Network har tidligere samarbejdet med UCN omkring organiseringen af flere forskellige events målrettet unge iværksættere og funding til unge virksomheder. Derudover har netværket gennem flere år understøttet UCNs internationaliseringsambitioner om at øge EU-funding via deltagelse i projekter.

I forbindelse med et event i samarbejde med UCNs innovationsafdeling og Innovation Centre Denmark i Israel præsenterede Enterprise Europe Network-konsulent Aija Konisevska Azadi fra NordDanmarks EU-kontor muligheden for, at UCN med fordel kunne blive en del af det kommende Erasmus for Young Entrepreneurs konsortium.

UCN så muligheden for at styrke deres arbejde med iværksættere og studerende med internationale forretningsidéer og udfyldte en interessetilkendegivelse omkring deltagelse i konsortiet. Enterprise Europe Network hjalp med udfyldelse af partnersøgningsdokument, beskrivelse af deres kompetenceprofil og tilbød dem som partner til et allerede etableret konsortium.

Herefter blev partnersøgningen delt i Enterprise Europe Networks database, hvilket resulterede i to interessetilkendegivelser fra koordinatorer i Tyskland og Italien. Efterfølgende indgik UCN i et konsortiepartnerskab med italienske koordinatorer og ni andre europæiske organisationer.

- Selve tanken bag Erasmus for Young Entrepreneurs er, at EU gerne vil fremme iværksætteri i Europa og gøre Europa til en større spiller, når det kommer til iværksætteri. Vi har et stærkt iværksættermiljø hos UCN, og det, vi vil gerne have, at de studerende også får mulighed for at rejse ud til i Europa - og får noget viden omkring deres område - uanset om det er en idé eller en virksomhed. For det er jo en stor fleksibilitet, at du ikke behøver at have en veletableret virksomhed - du kan også have en idé og rejse ud med den, fortæller Mette Brink Jensen, international konsulent hos UCN International.

Next-Step iværksættermiljøet

UCN har udviklet et iværksættermiljø for deres studerende, som kaldes Next Step. Her er målet, at flere studerende får viden og færdigheder inden for innovation og entreprenørskab, så de kan starte deres egen virksomhed gennem deres studie. Flere end 1800 studerende har benyttet sig af Next Step-programmet, og godt 100 virksomheder er blevet skabt som følge heraf.

Projektmidlerne i Erasmus for Young Entrepreneurs-programmet skal være med til at udvide mulighederne for de unge iværksættere til at etablere betydningsfulde forretningsnetværk i udlandet og finde relevante samarbejdspartnere/mentorer i det tidlige stadie af deres forretning. På denne måde bliver programmet endnu en dimension til UCNs Next Step iværksættermiljø.

- Vores innovationsmiljø på UCN har udviklet sig rigtig meget over de seneste år. Vi har et super godt inkubationsmiljø, og at vi nu har mulighed for at lægge en international dimension ind på det på den her måde, det, synes jeg, er rigtig spændende. Det giver vores iværksættere muligheden for virkelig at komme ud og få nogle nye perspektiver ind på deres idé og den spæde opstart af deres nye virksomhed. Og at de nu i højere grad får mulighed for det, fordi der er noget økonomi med, fortæller Tue Werner Mikkelsen, international fastholdelseskonsulent hos UCN, og fortsætter:

- På UCN vil vi rigtig gerne samarbejde med omverdenen og udvikle Nordjylland, og der er det her jo også en rigtig god platform til at bringe nye og andre perspektiver ind hos nogle af de etablerede iværksættervirksomheder, som vi har her i Nordjylland, ved at de kan få besøg af en ny iværksætter fra fx Italien eller Spanien. Jeg synes også, at det for UCNs vedkommende er med til at bringe os endnu tættere på og være med til at gøre noget sammen med omverdenen, så vi udvikler de nordjyske aktører på det her felt.

Tue Werner Mikkelsen, international fastholdelseskonsulent, UCN (foto: UCN)

Mette Brink Jensen og Jane Jacobsen arbejder begge på det internationale kontor på UCN. De deltog også da alle brikkerne i forhold til ansøgningen til konsortiedeltagelsen skulle på plads.

Jane Jacobsen, international konsulent hos UCN International, fortæller om samarbejdet med Enterprise Europe Network:

- Vi havde slet ikke kunne komme igennem det her uden Enterprise Europe Network. For vi havde simpelthen ikke indsigt nok i den her type projekt, og at have Aija på sidelinjen giver en tryghed, fordi vi også har samarbejdet med hende om andre ting, og hun har simpelthen det der kæmpe overblik. Når vi sidder med de mange sider, hvad vil det så sige? Selvom vi er Erasmus-nørder, så er det bare en helt anden boldgade. Så det har været en kæmpe hjælp.

Mette Brink Jensen slutter: 

- Det, der har været rigtig givende i forhold til Aija og den rolle, hun har haft, det er både i forhold til den informerende del om, at der overhovedet er denne mulighed at søge, og hun spotter, at det kunne være interessant for UCN som organisation, og så var hun også en sparringspartner i selve processen. Selvom vi har erfaring med Erasmus-programmet, så er det bare rigtig rart at kunne benytte sig af de kompetencer og den erfaring, som Aija har. Det er bare et super godt tilbud, som kun kan anbefales.

 

Fakta UCN

Professionshøjskolen UCN er en af Danmarks seks professionshøjskoler. UCN, der er forankret i Nordjylland med faciliteter i både Aalborg, Hjørring og Thisted, udvikler og udbyder praksisnær videregående uddannelse, efteruddannelse og forskning.

Læs mere her
 

Fakta Erasmus for Young Entrepreneurs

Erasmus for Young Entrepreneurs sætter fokus på at skabe en ny generation af europæiske iværksættere (18-30år), hvor iværksætterne kan teste deres idé på et udenlandsk marked via et finansieret ophold i en virksomhed.

Læs mere her

Aalborg Idrætsgymnastik henter inspiration i udlandet

Aalborg Idrætsgymnastik henter inspiration i udlandet

Med hjælp fra Enterprise Europe Network har Aalborg Idrætsgymnastik fået Erasmus+ mobilitetsmidler, som de kan bruge til at sende trænere til udlandet for at få inspiration og nye kompetencer med hjem til foreningen.